Navigation


Albums & kunstnere
Links
Presse
Hvem vi er
Kontakt

Søg

Søg dette site:


Søg på nettet:



 
ANMELDELSER
af albummet ‘Serene’

 
Pernilla Aidt: ‘Serene’
  • 53 minutter • Mild Records MILDCD001
 • www.mildrecords.com






Anmeldelse i ugebladet Femina

URKRAFT OG YNDE
“Et helt nyt navn er dukket op på musikscenen – danske Pernilla Aidt, 37, som i den del år har gjort sangerkarriere i Frankrig og nu er fremme med en cd herhjemme (Mild Records). Titlen ‘Serene’ betyder afklaret på fransk, og ordet dækker perfekt et sjældent opbud af urkraft, varme og ynde. Hun tegner musikalske billeder af havet, forårsregnen, solen, længslen, børn og selvfølgelig kærlighed – sange, der løfter lytteren helt ud af hverdagen og op i en højere sfære. Pernilla (billedet) er uddannet som klassisk sanger, men gik over til jazz og er så nu havnet i helt sin egen sjælfulde stil, der virkelig påkalder sig opmærksomhed.”

Vibeke Steinthal

Femina – 30. oktober, 2003 – side 53




Publikum-udtalelser

“På et tidspunkt her i sommerens løb kom jeg omkring Pernillas hjemmeside og så, at der var et nyt album på vej, og at jeg kunne downloade og høre nogle eksempler på det. Og først syntes jeg, det var spændende på den måde at følge nogle nye bevægelser, der var i gang. Men jeg kunne ikke rigtig finde ud af, hvad det var for noget musik – for det var sådan på en måde dybt originalt og lænede sig ikke op ad noget, jeg kendte i forvejen. Det var svært egentlig at orientere sig i retningen, for tit, når man lytter – så har man samtidig også nogle billeder, enten nogle indre eller nogle ydre billeder.
Og ja, her jeg faktisk ikke noget. Jeg så noget, der blev prøvet af, og som måske mere var en prøve... – Men når jeg ser det i aften med billeder, så oplever jeg, at det er en totalitet, at tingene smelter sammen, og at det på en meget spændende måde er frit – det er levende... – og det er fastholdt i og med at billederne er lavet og mixet sammen [med musikken]. Men tingene sker her og nu. Det synes jeg er meget spændende, for på den måde, så smelter medierne sammen, og man er midt i oplevelsen. Det er fascinerende.”

Musiklærer Peter Jensen om sin oplevelse af Pernillas koncert i Århus den 8. oktober


“En uforglemmelig oplevelse. (...) Skønhed med dybde. Jeg fornemmer endnu, hvordan gåsehuden løb mig langt ned ad ryggen.”
Citat fra en email fra en gæst ved pladereceptionen i København den 7. oktober





Anmeldelse i Gaffa

Pernilla Aidt
Serene
CD ()
Dato: 06/10-2003

******

Danske Pernilla Aidt, har selv skrevet al musik og alle tekster og sidder selv bag klaveret, mens hun synger på dette drømmende, sanseligt musikalske album, der uvilkårligt leder tankerne i retningen af Sissel Kirkeby og Enya – selv om disse dog er klasser bedre. Aidt og hendes suveræne optræden på dette ambient pop- og jazz-album er ikke desto mindre usædvanlig. For den 37-årige dansker har klart noget at byde på. Helt utvetydigt en erfaring at trække på. Og noget på hjerte. (Hvorfor man også kan undre sig over, at vi i Danmark først stifter bekendtskab med hende nu). Aidt har en lang sang-karriere bag sig i Frankrig, hvor hun bor. Musikbutikskæden FNAC kårede hende således helt tilbage i 1998 som "Årets Jazznavn", efter hendes franske debut med et album med jazzstandards. Aidt er konservatorieuddannet klassisk sangerinde, har videreuddannet sig i jazzens verden på Berklee, men hendes danske debut er hverken eller. Det er en hybrid – ambient pop. Et album med en række ørehængere, som med lidt held vil nå ud til et endog meget stort dansk publikum.”
Af Ivan Rod


gaffa.dk/anmeldelser – oktober 2003





Anmeldelse i tidsskriftet Djembe

PERNILLA AIDT: ‘Serene’
Mildrecords mildcd001 Distr: www.coperecords.com
****** 53 minutter

“ ‘Serene’, som betyder afklaret og fredfyldt, er Pernilla Aidts debut som sangskriver. Hun kalder selv musikken ‘douzz’: “en hybrid mellem elektronisk ambient eller lounge og akustisk jazz, med nogle klassiske elementer”. Pernilla Aidt, som bor i storslået natur i Les Alpes de Haute Provence, har levet af at synge siden hun var 19 år. Hun er konservatorieuddannet klassisk sangerinde og har derudover en tre-årig uddannelse fra Berklee College of Music i USA. Hun har især sunget jazz og broadway-repertoire, men da hendes karriere hovedsagelig har udfoldet sig i Frankrig, har vi ikke hørt meget til hende herhjemme. Pernilla Aidt er et godt musikalsk bekendtskab: stemmen er både blid og kraftfuld, der er en rolig puls igennem alle 11 numre, som er livfulde og rytmiske, underbygget af blandt andet djembe trommer og tablas. Hun spiller selv klaver; instrumenter i øvrigt er: percussion, trompet, guitar, bas, fløjte, cello og kagedåse. “Sangene er til drømmernes og de elskendes sensuelle verden. En musik, som beskriver livet”, og naturen kan bestemt fornemmes i de landskaber, som hendes stemme – og i et enkelt nummer også eskimostemmer – skaber. En rigtig flot debut!”
Susanne Bille


www.djembe.dk – oktober 2003



Anmeldelse i Holbæk Amts Venstreblad og i Kalundborg Folkeblad

Æteriske klange

“Pernilla Aidt er en velbevaret hemmelighed på den danske musikscene, og det hænger sammen med, at hun både bor og skabt sig en karriere i Frankrig.
Den 37-årige, klassisk uddannede sangerinde med supplerende jazzstudier på Berklee College of Music i USA har blandt andet oplevet at blive årets jazznavn, kåret af den franske pladebutikskæde FNAC, der svarer til HMV i England.
Hendes første cd-udgivelse i Danmark er i en helt anden boldgade. Vi er ovre i en slags ambient/new age pop a la Enya og Loreena McKennitt. Pernilla Aidt bor nu i en schweizisk alpehytte i les Alpes de Haute Provence, og det giver givetvis en særlig indgang til en musik, som er luftig og storslået med indbyggede naturlyde. Et hold af danske producere (Klaus Bau Jensen og Sebastian Lilja) og musikere er med til at formidle stemninger i de 11 tonemalerier.
Undervejs dukker grønlandsk eskimosang og indiske tablaer op sammen med instrumenter som cello, guitar, klaver (spillet af Pernilla Aidt selv), fløjte og æterisk trompet (spillet af Kasper Tranberg).
Der er også en del elektronisk klingklang, men det blødes op af tilstedeværelsen af rigtige instrumenter og Pernilla Aidts både rene og varme stemme.”
Ole Brandt


12 September 2003





Artikel i Århus Stiftstidende

"Den franske sangerinde fra Risskov"

“...Lutter egne numre, hvor et fransk og ikke mindst nordafrikansk islæt - blandt andet i form af de levende tabla-rytmer - flettes sammen med en mere douce og kølig nordisk tone. Det munder ud i en stemningsfyldt helhed, der fordrer, at tilhøreren sætter sig ned og lytter efter...”
Kirsten Thorndahl

Hele artiklen kan læses her:
www.stiften.dk/artikel:aid=137847
– den 30. oktober 2003





Radio interview i Kulturnyt på P2

"Pernilla Aidt - afklaret cd debutant"

“...Det er en lang og broget karriere der går forud for Pernilla Aidts debut-CD som solist, ‘Serene’, som betyder "rolig, afklaret". Det rolige og afklarede præger både musikken på pladen, sangerinden selv OG vejret på den frostklare, solbeskinnede dag, da Carsten Ortmann mødte hende ved Århus Bugten hvor hun voksede op. En anden type vejr end Pernilla Aidt er vant til fra de Provencalske Alper hvor hun bor med sin familie...”

dr.dk/p2/kultur – på P1 og P2 i alt seks gange i løbet af den 18. december, 2003, samt i P4-kulturprogrammet Kultur Plus den 20. december.






Jyllands-Posten


Anmeldelse

“...Kønt og interessant...”
Jakel

www.jp.dk – 11. november 2003




   Du er velkommen til at kopiere fra teksten i de to anmeldelser nedenfor:


Hun maler med sin musik

Pernilla Aidt tager sine lyttere med til en verden, der rækker længere ud, end der findes toner og ord. Musik, der kryber under huden og åbner sanserne

Af Annemette Nyborg Lauritsen


Når krige har hærget, storme har raset – når verden er lagt øde, bryder solen frem på ny. Som en regndråbe, der glimter i solen, reflekterer alle farver, bringer Pernilla Aidts ‘Serene’ bud om håb. I en tid præget af bedøvende, kommercielle toner, er det befriende at blive revet med på rejse i Pernilla Aidts luftige drømmeunivers. ‘Serene’ står for mig som et tegn på, at det stadig er muligt i 2003 at skabe musik, der kryber under huden og åbner alle sanser hos en forbløffet lytter.

Jeg kan ikke helt forklare, hvad det er. Men det er, som om musikken går meget tæt på én selv, hvor jeg kan føle mig helt blufærdig over at skulle finde formuleringer for, hvad den sætter igang. Gennem CDens 11 spor tager Aidt sine lyttere med til en verden, der rækker længere ud, end der findes toner og ord.
Musikken er helt sin egen. Men skal man drage sammenligninger er det, der kommer tættest måske danske Bliss og de irske sangere Enya og Clannad, mens vokalen enkelte steder har et strejf af islandske Björk.

Albummet er produceret af producerparret Klaus Bau Jensen og Sebastian Lilja, som i dette efterår blandt andet turnerer i Danmark med bandet Flipside. Det ?Bliss-agtige? i Pernillas produktion er ikke tilfældigt. Klaus Bau Jensen har været en af hovedkræfterne i Bliss, der udgav albummet ‘Afterlife’ i 2002.

11 musikalske malerier

‘Serene’ tager sin stilfærdige begyndelse i blide efterårstoner med ‘Letter To You’. Et længselsfuldt kald, hvor den karakteristiske vokal bakkes op af samplede strygere og et melodisk piano, der bindes sammen af Jacob Andersens bløde congas, som mixes med andet percussion.

I andet spor, ‘Hear My Song’, leder strygere og indiske tablas over til en mere nærværende og klar vokal. Langsomt bliver vokalen mere luftig, og mens den klinger ud, overtages føringen af Kasper Tranberg på trompet. En duet mellem trompet og vokal opstår i sørgmodig fordybelse.

Med en intro af legende børn i skolegård bliver stemningen mere let i tredje nummer ‘L'Aube’, der er CDens eneste fransksprogede nummer. En enkel, iørefaldende sang, der akkompagneres af samplede strygere og spansk guitar, hvor musikken langsomt bygges op med flere og flere percussion-instrumenter, for stille at fade ud med tablas, guitar og vokal.

Foruroligende tæt på grænsen mellem liv og død får ‘Evident Like Breathing’ et nærmest spirituelt skær. Hjertebanken afløses af trompetens skærende sang, der glider over i vokal. Et ekstremt billedskabende udtryk, hvor man som lytter med dette nummer snarere har fornemmelsen af at have set en film end hørt et stykke musik.

I ‘Rush of Rain’ glider musikken over i et hurtigere tempo. Understøttet af markante percussion-rytmer frembringer Pernilla Aidt den stemning af håb, der følger efter regn på en varm sommerdag.

Traditionel grønlandsk trommesang bakkes op af vinden som intro til sjette sang, ‘Sea Meets Sky’. En sang, der i verset spiller på lyse grålige nuancer, mens der i omkvædet lukkes op for stærke kulører. Som at spejde ud over havet i den arktiske natur, hvor himlens grå på sekunder skifter til stærk blå og solstrejf, der glimter i is og hav. En sang, der klinger videre efter den er slut, og på den måde fremstår som et af CDens mulige radiohits.

Fortsat ved havet opfordrer ‘Open Sea’ til at stole på skæbnen og følge sit hjerte. Et trance-agtigt mellemstykke med Jacob Andersens inciterende percussion-solo skaber grundlag for eftertanke, før sangens budskab fortsætter og stille svæver ud i tillid til, at vi alle bliver ført af de veje, vi skal gå.

Ingen ord slår til i beskrivelsen af ‘Northern Star’, der må siges at være CDens højdepunkt. Pernilla Aidts specielle og udtryksfulde stemme bliver undervejs fulgt på vej af Finn Aidt på cello og Kasper Tranberg på trompet, i så stærkt et udtryk, at man kun kan tro og håbe hendes drømme må gå i opfyldelse, når hun synger: ‘...I only wanted to be that northern star which never fades away.’

I ‘Face The Sun’ viser Pernilla Aidt sin stemmes spændvidde ved at skifte mellem en mørk Hanne Boel-lignende soul sound og et mere let og lyst udtryk. Et livsbekræftende skær, der giver lyst til at danse i solopgangens stråler mens højttalerne fyldes med en smittende glæde. Et nummer som afgjort også har ‘hit’-potentiale. Bør spilles for fuld volume.

Før albummet lukkes, spilles en ‘Lullaby’, hvor roen atter sænker sig, inden Kasper Tranbergs trompet får det sidste ord i CDens postludium ‘Hear His Song’ og stille klinger farver og toner ud.

Pernilla Aidt ikke blot spiller, men hun maler med sin musik. Således fremstår hvert nummer på dette album som et maleri, hvor det ikke kun er melodier, der synger videre, men farver og billeder man husker efter at have lyttet til albummets 11 musikstykker.


København 14.07.2003


 


Samme stof som drømme er lavet af

“Det, der næst efter stilheden kommer nærmest på at beskrive det ubeskrivelige, er musikken.”

Aldous Huxley

Med ‘Serene’ – Pernilla Aidts debut som sangskriver – har vi fået et musikalsk værk, som er meget anderledes, end det vi er vant til. Det er nærmest, som om Pernilla søger at beskrive det ubeskrivelige – ved hjælp af farverige sange og toner, som strækker sig fra jorden og op mod en endeløs himmel. Det er en både eksperimenterende og spændende musik, som absolut kræver sine lytteres fulde opmærksomhed.

At CDen har fået navnet ‘Serene’, som på dansk betyder ‘afklaret’ eller ‘fredfyldt’, forstår man godt, når man har hørt musikken. Pernilla kan på sin egen engagerede, oprigtige og åbenhjertige måde inddrage og fastholde lytterne i sit helt specielle univers. Ud over klassiske musikinstrumenter som trompet, guitar, bas, piano, fløjte, cello og percussion, benytter hun sig også af indiske tablas og afrikanske djembetrommer, samt kagedåser. Det franske nummer ‘L'Aube’ (alle andre sange er på engelsk) indeholder elementer af legende børn, og i sangen ‘Sea Meets Sky’ støder vi på traditionel grønlandsk eskimomusik.

Det er ikke nemt at sætte ord på, hvilken stilart musikken repræsenterer. CDen er både en blanding af Pernillas personlige ‘serinity’ – klarhed og ophøjet ro – samt af noget ambient, new age-agtigt, som er melodisk, let og luftigt. Men der er bestemt også fremtrædende avantgarde-aspekter med i foretagenet.

Pernillas stemmeføring har til tider mere end et strejf af Björk over sig – eller er det Björk, der har et strejf af Pernilla over sig? Ihvertfald afslører og afdækker Pernilla mange og meget dybe lag i såvel sig selv som hos den, der lytter med.

Allerede i albummets første sang, ‘Letter To You’, bliver vi konfronteret med spørgsmål om vores eget liv: ‘How are you now? Are you somehow happy with what you found? Happy where you are?’
Og i sangen ‘Northern Star’ deler Pernilla en sjælden og dybtfølt oplevelse med os, når hun i en nærmest tranceagtig og meditativ stemme synger: ‘I’ve learned that the afterglow of almost too much love lingers on.’

Dette album er lavet af det samme stof, som drømme er lavet af. Det afstresser – og ansporer én til at følge sine egne drømme.


Padma, juli 2003






• Download de to sidste anmeldelser  
(som åben tekst i Word-format, til print)

• Mere info om ‘Serene




 

Posted on July 13, 2003
    
Albums & kunstnere

'Serene' af Pernilla Aidt war det første album Mild Records udgav.
Køb album.


Pernilla Aidt
'Songs that
dream'


Gudrun Holck:
'Muse'


Padma Bronée:
'Afspænding og fordybelse'


Travelog:
'Balad Djemil'


Køb album

'Serene' kan købes i USA hos CDbaby.

• I Danmark kan det købes hos SundMusik.